Nem vár esést az Eston – Csak az évtized végén fogják vissza magukat a fejlesztők

Az irodapiac rövid távon nem érzékeny a GDP növekedési ütemének egyébként is átmenetinek tartott visszaesésére. Az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság hatása sem érződött még, a 2008-ban beindítani tervezett fejlesztéseket azonban lelassíthatja – vélik legutóbbi elemzésükben az Eston International szakértői.

A tanácsadó képviselői 2008-ra továbbra is 200-250 ezer négyzetméter átadást valószínűsítenek, és úgy vélik, hogy a fejlesztői hajlandóság visszaesése inkább a 2009-2010-es átadások mennyiségét foghatja vissza.
Ugyancsak visszavetheti a fejlesztési kedvet a bevezetni tervezett ingatlanadó. A jelenlegi elképzelések szerint az önkormányzatok saját hatáskörükben alkalmazhatják a számított érték legfeljebb 1,5 százalékát kitevő adót 2009-től. Az ingatlanadó bevezetése ugyanakkor a bérleti költségek jelentős emelkedéséhez is vezethet, a közteher bérlőkre való továbbhárításának köszönhetően.

Új fejlemény a többfunkciós projektek térnyerése, ezekről a Világgazdaság is rendszeresen beszámol. Ilyen például a Corvin projekt, a Tópark, a Károlyi István projekt, a Solaris City vagy az Ă–böl, ezek keretében az irodafejlesztés lakóingatlan-fejlesztéssel karöltve valósul meg, hiszen azzal az irodaházból elérhető szolgáltatások még szélesebb köre lehetséges. A korábban csak lakóingatlan-fejlesztésben aktív szereplők is sorra megjelennek irodatermékekkel, és néhány cég, például a Pannon és az Uniqa Biztosító saját székház építésébe kezdett. A jelentős, már bejelentett fejlesztések közé tartozik még az AIG Lincolnnak a Ferihegyi repülőtér melletti 22 ezer m2-es projektje, a The Quadrum, amely hiánypótló lehet, figyelembe véve, hogy a nyugat-európai városok repterei mellett milyen kedvelt irodaközpontok jöttek létre. A fejlesztők emellett egyre inkább zöldülő irodákkal, környezetbarát, energiatakarékos megoldásokkal és magasabb minőséggel versenyeznek a bérlőkért.

Magyarországon modern bérirodapiacról gyakorlatilag még mindig csak a fővárosban beszélhetünk, miközben például Csehországban a második legnagyobb piacon (Brno) a volumen már elérte a prágai négyzetméterek egytizedét, és jelentős érdeklődést vált ki a nagyobb területű, de olcsóbb megoldásokat kereső call centerekből, shared service centerekből. Idehaza a vidéki egyetemi városok, elsősorban Szeged, Miskolc és Debrecen lehet a hasonló fejlesztések színtere.

Forrás: VG